RENDKÍVÜLI ZÁRVATARTÁS
Kedves Látogatóink! A magyar kormány COVID-19 koronavírus járvány miatt veszélyhelyzetet rendelt el és megtiltotta a 100 főnél nagyobb látogatottságú beltéri és 500 főnél nagyobb látogatottságú kültéri rendezvényeket. Figyelembe véve a kormány határozatát, Füzér Vára, a Látogatóközpont, valamint a Tájház Porták 2020. március 16-tól határozatlan ideig ZÁRVA tartanak. Megértésüket köszönjük!
EXCEPTIONAL CLOSURE
Dear Visitors! According to the Covid-19 virus crisis, our goverment has declared an emergency in the country and all the indoor events that host over 100 people and all the outdoor events that host over 500 people are banned now. Considering these government restrictions, the castle of Füzér and the Folk Houses are going to be CLOSED from 16 March 2020 for indefinite period of time. Thank you for your understanding!

Hírek, érdekességek

Cikksorozat I. – Perényi Gábor, aki hordszékkel vitette föl magát a Felső Vár palotájába

 

Az országbíró életét köszvény keserítette meg, így 1560-ban hazahívatta Balsaráti Vitus Jánost, magánorvosát, akivel gyógyította magát. Többek között azért is volt ez a főurak gyakori betegsége, mivel főként húsokat, vadhúsból készült ételeket fogyasztottak a lakomák során, emellett a kevés zöldség és a magvas étkek hiánya még inkább súlyosbította ezt az ízületi betegséget. Perényi Gábor nagy figyelmet és anyagi támogatást adott a sárospataki és füzéri várára, segítségére pedig egy olasz építész volt, akit megbízott e várak erődítésével. 

De bizony mire elkészült Füzér Várának megerősítése, a palota reneszánsz átépítése, addigra 1563–ban már erősen gyötörte a betegség a főurat. Kedvelte füzéri várát, nagy lakomákat is tartott, no meg hitvitákat, ezért gyakran meg kellett tennie a hosszú utat a vár sziklás hegyére.

Bizony Perényi Gábornak ez nagyon keserves fájdalommal járt, hiszen már mozdulni is alig tudott, a lábai a köszvénytől nem bírták a meredek lépcsőket. Bár Füzér Várának előváráig, amit Párkánynak hívtak, el tudtak menni a lovas szekerek, de ahogyan az inventárium is írja:

„Item az Párkányból az mint fel mennek az várban, fagrádicz vagyon az vár kapuig fél felöl való kar fákkal edgyüt.” (1665 –ös leltár)

Vagyis még a régiek is, akik a leltárakat írták, kifejtik a feljutás milyenségét, egészen végigvezetve a váron annak padlásától a pincéjéig. Ez a megterhelő utazás nem volt ínyére a bajoktól küzdő Perényinek, ezért jobbágyai terhére hordszékkel vitette föl magát a várba. Felesége Országh Ilona volt, gyermekeik azonban nem születtek, így Perényi Gábor halálával 1567-ben kihalt a Nádori-ág.

Sebő Klaudia
tárlatvezető, Füzér Vára

2019.03.18.

2019. március 18.

Megosztás ezzel:

Korábbi hírek

Virtuális túrák

Digitális Kalandorok, figyelem! Közhírré és közkinccsé tétetik két a múltban elkészült alkalmazásunk, melyek…

2020. március 18.
Farsangi Jelmezes Batyus Bál – frissítve!

2020. február 15. (szombat) Kezdjük a 2020-as évet együtt Füzéren a Szathmáry László…

2020. január 20.
Szilveszteri Batyus Bál

Szilveszteri Batyus Bál Füzéren 2019.12.31. 19:00 Zenél: SIKK Együttes Búcsúztassuk együtt az Óévet…

2019. december 06.
„FÜZÉR REG-ÉLŐ VÁR” II.1 ütem Konyha Sütőház építésének ünnepélyes időkapszula elhelyezése

Magyarországon elsőként Füzér Várban 2000-ben került meghirdetésre az Országos Várprogram Matolcsy György Gazdasági…

2019. november 25.