Hírek, érdekességek

A jéggé fagyott Füzér Vára

Talán nem osztunk meg nagy titkot Önökkel, ha elmondjuk: most, a koronavírus-járvány idején a munkánk egy jelentős részét a természet erőivel való mindennapos küzdelem jelenti. Mindennek megvan azonban a szép oldala is.

Hozzászoktunk már tehát a zord időjáráshoz, de ami a tegnapi napon (2021.02.11.) ért bennünket, nagy meglepetést okozott. A településre hosszú idő óta nem látott hóvihar csapott le, olykor 40-50 km/h széllökések kíséretében, a havazás pedig egészen a kora délutáni órákig a vendégünk maradt.

Az élet meglehetősen lelassult a faluban, az utakat hó fedte be és hiába volt folyamatos tisztítás alatt, a szél máris visszarendezte a terepviszonyokat. Többszöri áramkimaradás is tapasztalható volt, a leghosszabb ezek közül több, mint két óra hosszán keresztül tartott.

  • Jéggé fagyott füzéri vár
  • Jéggé fagyott füzéri vár
  • Jéggé fagyott füzéri vár

Füzér Vára a kialakult helyzetben megközelíthetetlenné vált. A hófelhők teljesen uralmuk alá hajtották a büszkén felettünk magasodó erődítményt, a szél pedig igazán átfújta méteres vastagságú falait.

Csapatunk a vihar utáni napon elindult, hogy szemügyre vegye, mit hagyott hátra az időjárás, és bizony hihetetlen látvány tárult elénk.

Az Alsó Vár épületéig (jegypénztár) másztuk csak meg a hegyet, de ez is elegendő volt ahhoz, hogy méteres nagyságú hótorlaszokat lássunk.

  • Jéggé fagyott
  • Jéggé fagyott
  • Jéggé fagyott
  • Jéggé fagyott

A szél még mindig nem csillapodott le teljesen, továbbra is az erdő fáit igyekszik térdre kényszeríteni a vár alatti területen. A bezúdult hideg légtömeg abszolút érezteti hatását, mert csípős és karcos a levegő, reggelre pedig közel -15 fokot mértek nálunk.

Vihar utáni békesség telepedett a Várhegyre és ezzel együtt várunkra is, jelen pillanatban is élvezi – hűvös időben ugyan – a ragyogó napsütést.

Ez lett volna tehát kis élménybeszámolónk az elmúlt kb. 2 napról. Reméljük és erőteljesen bízunk benne, hogy minél hamarabb látogatóink is ismét birtokba vehetik a települést és Füzér Várát, addig azonban vigyázzanak magukra és egymásra!

  • A jéggé fagyott füzéri vár
  • A jéggé fagyott füzéri vár
  • A jéggé fagyott füzéri vár
2021. február 12.

Megosztás ezzel:

Korábbi hírek

Nyitvatartás változás!

Nyitvatartásaink 2021. szeptember 1-től az alábbiak szerint módosulnak: Füzér Vára: Hétfő: 10:00 –…

2021. augusztus 27.
VII. Perényi Péter Íjászverseny Füzéren

Idén hetedik alkalommal kerül megrendezésre Füzéren a Perényi Péter Íjászverseny. A rendezvényen íjászbemutatóval,…

2021. augusztus 06.
Kajla Apródok figyelem!

Füzér Várából közhírré tétetik, hogy minden hozzánk érkező alsótagozatos diák számára megadattatik a…

2021. július 23.
Szükség volt rá, megépült! – Bővítettük a Várparkolót

Füzér Várának rekonstrukciójával egyidőben átépült a Várparkoló is. A parkoló korábban ellátta a…

2021. március 22.