RENDKÍVÜLI ZÁRVATARTÁS
Kedves Látogatóink! A magyar kormány COVID-19 koronavírus járvány miatt veszélyhelyzetet hirdetett és általános rendezvénytilalmat és egyéb korlátozó intézkedéseket rendelt el. Figyelembe véve a kormány határozatát, Füzér Vára, a Látogatóközpont, valamint a Tájház Porták 2020. november 11-től határozatlan ideig ZÁRVA tartanak. Megértésüket köszönjük!
Dear Visitors! The Hungarian government declared a state of emergency due to the COVID-19 coronavirus epidemic and ordered a general event ban and other restrictive measures. Taking into account the government decision, Füzér Castle, the Visitor Center and the Country House Ports will be CLOSED indefinitely from 11 November 2020. Thank you for your understanding!

Hírek, érdekességek

A jéggé fagyott Füzér Vára

Talán nem osztunk meg nagy titkot Önökkel, ha elmondjuk: most, a koronavírus-járvány idején a munkánk egy jelentős részét a természet erőivel való mindennapos küzdelem jelenti. Mindennek megvan azonban a szép oldala is.

Hozzászoktunk már tehát a zord időjáráshoz, de ami a tegnapi napon (2021.02.11.) ért bennünket, nagy meglepetést okozott. A településre hosszú idő óta nem látott hóvihar csapott le, olykor 40-50 km/h széllökések kíséretében, a havazás pedig egészen a kora délutáni órákig a vendégünk maradt.

Az élet meglehetősen lelassult a faluban, az utakat hó fedte be és hiába volt folyamatos tisztítás alatt, a szél máris visszarendezte a terepviszonyokat. Többszöri áramkimaradás is tapasztalható volt, a leghosszabb ezek közül több, mint két óra hosszán keresztül tartott.

  • Jéggé fagyott füzéri vár
  • Jéggé fagyott füzéri vár
  • Jéggé fagyott füzéri vár

Füzér Vára a kialakult helyzetben megközelíthetetlenné vált. A hófelhők teljesen uralmuk alá hajtották a büszkén felettünk magasodó erődítményt, a szél pedig igazán átfújta méteres vastagságú falait.

Csapatunk a vihar utáni napon elindult, hogy szemügyre vegye, mit hagyott hátra az időjárás, és bizony hihetetlen látvány tárult elénk.

Az Alsó Vár épületéig (jegypénztár) másztuk csak meg a hegyet, de ez is elegendő volt ahhoz, hogy méteres nagyságú hótorlaszokat lássunk.

  • Jéggé fagyott
  • Jéggé fagyott
  • Jéggé fagyott
  • Jéggé fagyott

A szél még mindig nem csillapodott le teljesen, továbbra is az erdő fáit igyekszik térdre kényszeríteni a vár alatti területen. A bezúdult hideg légtömeg abszolút érezteti hatását, mert csípős és karcos a levegő, reggelre pedig közel -15 fokot mértek nálunk.

Vihar utáni békesség telepedett a Várhegyre és ezzel együtt várunkra is, jelen pillanatban is élvezi – hűvös időben ugyan – a ragyogó napsütést.

Ez lett volna tehát kis élménybeszámolónk az elmúlt kb. 2 napról. Reméljük és erőteljesen bízunk benne, hogy minél hamarabb látogatóink is ismét birtokba vehetik a települést és Füzér Várát, addig azonban vigyázzanak magukra és egymásra!

  • A jéggé fagyott füzéri vár
  • A jéggé fagyott füzéri vár
  • A jéggé fagyott füzéri vár
2021. február 12.

Megosztás ezzel:

Korábbi hírek

Szükség volt rá, megépült! – Bővítettük a Várparkolót

Füzér Várának rekonstrukciójával egyidőben átépült a Várparkoló is. A parkoló korábban ellátta a…

2021. március 22.
A jéggé fagyott Füzér Vára

Talán nem osztunk meg nagy titkot Önökkel, ha elmondjuk: most, a koronavírus-járvány idején…

2021. február 12.
Az Év Turisztikai Attrakciója Minőségi díj

A 2020-as évben a Szállás.hu díjazása szerint Füzér Vára az “Év Turisztikai Attrakciója”…

2021. január 07.
Advent negyedik vasárnapja

Eljött hát Advent negyedik hete, koszorúnkat beragyogja mind a négy gyertya fénye. Illőképpen…

2020. december 20.