Faluséta program

Füzér Várának és intézményeinek látnivalói mellett szeretnénk, ha az ide kiránduló családok és turisták részletesebben megismerhetnék a település további értékeit. Ezért jövőbeni célunk egyike, hogy elindítsuk a Faluséta programunkat, melynek helyszínei a következőek:

 

Perényi Péter mellszobra

Perényi Péter ősei egyszerű falusi sorból emelkedtek köznemesi rangra még a XIII. században. Apja 1519-ben bekövetkezett halála után örökölte annak címeit, és még ugyanebben az évben koronaőr lett. Részt vett az 1526-os mohácsi csatában, majd ezt követően Füzér Várába szállíttatta és ott őriztette a Magyar Szent Koronát. 1527. november 3-án kiszolgáltatta a magyar koronát a Habsburg trónörökös, I. Ferdinánd számára. 1542-ben gyanúba keveredett, hogy a török fennhatóság elismerésével a maga számára szeretné megszerezni a trónt, így I. Ferdinánd börtönbe vetette és élete végéig ott is maradt. A falu központjában állított szobra körül ülőpadokba vésett feliratok őrzik a legnagyobb füzéri birtokosok neveit, a padok mellett pedig zászlójuk lobog.

Perényi Péter mellszobra

Kőkereszt a katolikus templom kertjében

A Kőkereszt a Római Katolikus templom déli oldala előtt lépcsőzetes, négyzetes alaprajzú talpazaton áll, bronz korpusszal és mécsestartóval. Végei többszörösen íveltek, a homlok oldalon széleit sekély bekarcolás kíséri. A feliratban elrejtett kronogramma szerint állításának éve 1831. A kereszt műemléki védelem alatt áll.
Kőkeresz a katolikus templom kertjében

Szent István Római Katolikus templom

A katolikus templom a XIII. században épült fel, román stílusban, 1759-ben átépítették barokk stílusban. Szent István tiszteletére szentelték fel, innen az elnevezése is, valamint az ő alakja látható az oltár közepén elhelyezett olajfestményen is. A belső díszítettség elemeit képezik többek között Árpád-házi férfi és női alakok szobrai, valamint Petrasovszky Manó mennyezeti festményei is. A templomot 1998-ban felújították, ekkor találtak rá román kori falfestményekre és az idők során a falba befalazott, szintén az ebből a korszakból származó oldalajtóra is. Ez utóbbi napjainkban már használható bejárata lett az épületnek.
Szent István Római Katolikus templom

Református templom

A község református temploma 1785-ben épült fel, II. József türelmi rendelete után, különösebb díszítettségtől mentes, puritán stílusban. Műemlékvédelem alatt álló festett kazettás mennyezetét 1832-ben Pandák Mihály készítette. Ennek díszítő elemei nap-, hold-, csillag- és virág motívumok, melyek a teremtett világot és annak szépségét tárják elénk.
Református templom

Dessewffy-kúria

A napjainkban kiállító helyként működő épület korábban téli kápolna volt, vagyis hittanórák és az egyházi énekkar próbáinak helyszíne. Jelenleg a Füzéri Hadtörténeti és Helytörténeti Kör kiállítása látható itt, mely három részből tevődik össze. Az épület egykori szerepkörének megfelelően az egyház történetét mutatja be, továbbá megismerhető az egykori lakás- és eszköz kultúra sokszínűsége, valamint honfoglalás kori életképeket is láthatnak az ide látogatók.
Dessewffy-kúria