Kiállítások

Időszaki kiállítás

Kőszeginé Magyari Julianna – “Szívemmel láttam”

Kiállítás kezdete: 2018. március 22.
Kiállítás vége: 2018. május 25.

“A különlegesen szép és gazdag zempléni táj varázslatos hangulata gyermekkorom óta elbűvölt. Szívesen rajzoltam, festettem. Szénnel készült munkáimat gimnazistaként kiállították. A képzőművészettel folyamatos volt a kapcsolatom. A szülőföld , a csodálatos zempléni táj sokszínűsége ihlette képeimet, melyeket grafittal, olajjal, akrillal készítettem. Képeim kiállításra kerültek Sárospatak, Szerencs, Kenézlő, Przemysl (Lengyelország), Sanok, Homonna (Szlovákia) városokban.”

 

Állandó kiállítás

“Megőrzött értékek világa” interaktív kiállítás

A kiállítás három témára osztott:

  • Felső-magyarországi Várak Egyesülete
  • Füzér Vára és a Szalánci vár története
  • Füzér községének épített, természeti és kulturális értékei

 

Felső-magyarországi Várak Egyesülete:

Az Egyesület 2003-ban alakult, célja az észak-magyarországi várakat működtető jogi és természetes személyek érdekeinek képviselete és összehangolása. A kiállítás helyszínén interaktív módon tájékozódhatnak az aktuális programokról és a várak történeteiről, mindezt képekkel színesítve.

 

Füzér Vára és a Szalánci vár története:

A modern technika és a feltárások alapján készült rövid animációs filmek segítségével hiteles képet kaphatnak az egyes korszakokban Füzér Várának felépítéséről, és további érdekes írásos, a mindennapi életben is használt leleteket tekinthetnek meg. Emellett megismerhetik a Szalánci vár történetét is.

 

Füzér községének épített, természeti és kulturális értékei:

A vitrinekben a Schudich család által felajánlott családi emléktárgyak láthatóak, többek között hollóházi porcelán tányérok és telkibányai kőedények. Schudich Nándor füzéri származású okleveles erdőmérnök, erdőgondnok volt. A gróf Károlyi család szolgálatában állt, jelentős az erdőgazdálkodási munkássága, amely előtt az udvaron látható erdészettörténeti emlékhely is tiszteleg. Megismerhetik a Magyarország természeti csodái közé tartozó Várhegy élővilágát és a település nyújtotta, épített örökségeinket is.