Tájház Porták bemutatása

Tájház

A mestergerendába vésett évszám alapján a házat 1879-ben építették. A Tájház a füzéri paraszti építkezés, lakás- és eszközkultúra bemutatásának céljából helyreállított lakóház. A berendezés a XX. század eleji füzéri kisparaszti életmódot reprezentálja. A módosabb gazdák már a két világháború közötti időben is kétszobás házakat építettek, de a tájház lakói szegényebbek voltak, így csak egyetlen szobával rendelkeztek. A lakóház alaprajzi elrendezése a hegyközi parasztság zömét képviselő néhány holdas gazdaságok lakóházainak jellemző típusa:  „ház” (szoba),  „pitvar”,  „kamara” és egy külön bejáratú, de az épülettel egybeépített „istálló” beosztású.

Tudja, mit jelentenek a következő szavak?: tőc, kicske, zsúp, vályog, rokka, szabad kémény, mestergerenda, vakablak, szuszék, tiloló, mángorló? Tájházunk megtekintése után mindezeket felelevenítheti, megtudhatja!

  • [:hu]Tájház Porták bemutatása galéria[:]
  • [:hu]Tájház Porták bemutatása galéria[:]
  • [:hu]Tájház Porták bemutatása galéria[:]

 

Múltidéző ház

A Tájház Porták felfedezése során egy valódi időutazáson vehet részt! A XX. század eleji Tájházat elhagyva a  Múltidéző ház az 1940-70-es évek közti időszakba repíti vissza az ide látogatót. Felidézheti eme kor csodálatos vívmányait: a rádióból a „Ki nyer ma?” szól, a televízióban pedig  a „Zsebtévé” egy adása megy. Emlékszik még a fatüzelésű bojlerre? „Retro” házunkban számtalan más kedves emlékkel is találkozhat!

 

  • [:hu]Múltidéző Ház bemutatása[:]
  • [:hu]Múltidéző Ház bemutatása[:]
  • [:hu]Múltidéző Ház bemutatása[:]