Fejlesztések

REG-ÉLŐ Vár II. ütem

A REG-ÉLŐ vár című pályázat kiemelt fejlesztési eleme Füzér Felső Várának II. rekonstrukciós üteme, emellett további megvalósuló projektelemek, a Várparkoló bővítése, napelempark létesítése és a Váruradalmi Függőkert
kialakítása. Ezen fejlesztési elemek építési engedéllyel rendelkeznek és önálló beruházási költségeket képeznek.

A Füzér felett 170 méteren magasodó Várhegy tetején, a XII. század második felében épült meg Füzér Vára, amely 2016 tavaszán nyitotta meg kapuit rekonstruált formában. Azóta nyújt lehetőséget arra, hogy megismerjük és átéljük a REG-ÉLŐ vár mindennapjait. Füzér Vára megújult falai és terei között legújabb kiállításainkon egy élménydús középkori hangulatú napot tölthetnek el. A képernyőkön Bornemissza Anna szakácskönyve elevedik meg, ezekből a receptekből akár szeretteinek is küldhet egyet-egyet vagy a legjobb mesterember oklevelét meglepetés ajándékként küldheti el férjének emailen. Várkapitányunk a holoscreen-en keresztül mindenkivel szóba elegyedik. A várban eltöltött idejéről véleményét az ország első digitális vendégkönyvében is megoszthatja a nagyvilággal. A Csillagda különleges filmjét a magyar hagyományokon alapuló Csillagösvényről csak Füzér Várában tekinthetik meg. Új vetítő termünkben a magyar Szent Korona legendáját ismerheti meg.

Füzér Vára történelmi rekonstrukciója megvalósítás alatt áll. A Vár lábánál kialakításra került a Fehérlófia függőkert-játékkert, mely a gyerekeknek és fiataloknak kalandokat rejt. A Várhoz kapcsolódóan a történelmileg beazonosított tavak környékén került kialakításra. Interaktív módon mutatja be Fehérlófia történetét gyermekkorától – a Füzér Várának emblematikus mitológiai állat alakján, a griffen keresztül – az örök élet vizét adó Várforrásnál végződően a menyegzői eseményig. A játékkert a magyar őstörténet mondáját eleveníti meg, mesés játékelemekkel, melyek a több, mint 100 esztendős bükkös erdőben kaptak helyet. A különleges mesepark élményszerű, önfeledt kikapcsolódást nyújt a látogatók, különösen gyermekes családok részére. Az élményelemek között találhatunk körhintát, Kapanyűnyimonyók tramubulint, a gyerekek megküzdhetnek a Háromfejű sárkánnyal hintázás közben, az Arany-tó mellett feledhetetlen a körhintázás élménye. A homokozóban a gyermekek megvalósíthatják fantáziaviláguk legmerészebb álmait, a különleges kalandozások után pedig a Várforrásból csorgó örök élet vizéből kortyolhat a család apraja-nagyja.


Fedezzék fel velünk a megidézett múltat, mit -e újjáépült REG-ÉLŐ Vár nyújthat! A GINOP 7.1.1-15-2016-00022 kódszámú és Füzér Reg-Élő Vár című projekt a NÖF Nonprofit Kft. a Füzéri Várgondnokság és Füzér Község Önkormányzata konzorciumának keretében 1 624 999 200 Ft-ból valósult meg. A Füzéri Felső-vár rekonstrukciójának II. üteme megépült.

Felső Vár

A füzéri Felső Vár rekonstrukciójának II. üteme során további kiállítással bővül a REG-ÉLŐ VÁR. A Deák ház földszinten Papírmerítő műhely a 17. századi kézműves papír és egyéb papíralapú termékek készítésére is alkalmassá válik.

 • A Deák ház szobájában a várkapitány életmódját interaktív módon bemutató helyiség kerül kialakításra.
 • A Felső Vár zárt várkertjében egy működő szökőkút köré építve reneszánsz kertbemutató várja a látogatókat.
 • A Konyhában korabeli eszközök segítségével bemutatásra kerül a középkori ételkészítés teljes folyamata, az ételek előkészítésétől a főzésen keresztül a tálalásig és felszolgálásig.
 • A Sütőház helyiségben rekonstruált kemencében a várban dolgozó animátorok, és együttműködő vállalkozások közreműködésével valódi kenyeret, kenyérlángost, perecet lehet készíteni.
 • Az ecetes-házban gyógynövény feldolgozás, rejtett ecet előállítást biztosító háttér, ecetkészítés, sajtkészítés, herbárium interaktív bemutatóhelye alakul ki.
 • A darabont házak a várőrség mindennapi életmódjának helyszínét mutatják be.
 • A várfal melletti gyilokjárók kiépítésével a várvédelmi rendszer rekonstrukciója valósul meg. 

Látványtervek

latvanyterv2
latvanyterv1
latvanyterv9
latvanyterv8
latvanyterv7
latvanyterv6
latvanyterv5
latvanyterv4
latvanyterv3

Füzér Vára II. ütem látványtervei

 • A Rimay házban Rimay János életét bemutató helység kerül kialakításra.
 • A vizes pincében kiállításra kerülő vetítőteremben egy 3D-s animációs filmet tekinthetnek meg a látogatók.
 • Csillagösvény csillagda a Várkápolna tetőterében a Tejútrendszer tudományos bemutatásával és animációs programmal bővül a Felső Vár kiállítása.
 • Füzéri Alsó Várban meglévő attrakcióhoz kapcsolódóan kávézó helyiség kerül kialakításra, valamint itt mutatjuk be az elmúlt évek régészeti ásatásainak leleteit is.
 • A Várudvar színpadán előadások, koncertek, hagyományőrző műsorok bemutatására lesz lehetőség.

Függőkert fejlesztési- és élményelemek

Család- és gyermekbarát projektelemek megvalósítása kapcsán a Vár egykori halastavai továbbá egy impozáns függőkert kerül kialakításra, emellett erdei környezetben egy tematizált játéktér kap helyet a Fehérlófia mondára alapozva. Az élményelemek között mesehinta, homokozó, akadályösvény, mókuskerék, körhinta és drótkötélpálya várja a játékkert látogatóit.

Napelempark

A projekt keretében kiemelt figyelmet szentelünk a megújuló energia hasznosítására, ezért napelemparkot alakítunk ki alternatív energiaforrásként. Megújuló energia használatával a vár és a hozzá kapcsolódó létesítmények gazdaságos üzemeltetését és hosszú távú fenntarthatóságát biztosítjuk.

Hinta látványterve

Várparkoló

A Felső vári fejlesztés és az egyre növekvő látogatószám miatt a Várparkoló bővítése szükségessé vált. Jelentős modernizáción megy át a parkoló, többek között elektromos töltőrendszer, kerékpártárolók, akadálymentes parkoló, buszparkoló és lókikötő kerül kialakításra.

Várparkoló felülnézeti terv

Fehérlófia és Griff szobor terve

A vár helyreállításának és újjáépítésének előkészítése 104 éves munkát ölel fel. Levéltári kutatás, régészeti feltárás, történeti-, művészeti-, építészeti kutatás, építészeti- és belsőépítészeti tervek (17 db jogerős építési engedély), valamint a vár kiállítási és berendezési program tervei, turisztikai hasznosításának tervei utalnak az elvégzett munkára.

A programról Buzás Gergely a következőket mondta az Országos Műemléki Tervtanács Füzéri vár terveit tárgyaló zsűrizésén:

„Ez a hasznosítási program a legjobb, ha nem az egyetlen eszköz arra, hogy a vár fennmaradását, rendszeres karbantartását, folyamatos látogathatóságát, széleskörű társadalmi megbecsültségét biztosítsa. Ezeket a gyakorlati szempontokat a magyar műemlékvédelem sajnos évtizedeken át bűnös módon lenézte és elhanyagolta, de éppen most láthatjuk, hogy ez a mulasztás, vagy inkább gőg, éppen a műemlékvédelemre nézve idézett elő kritikus következményeket. Ezért én úgy vélem, hogy a füzéri várnak az invenciózus, érzékeny, a tudományos kutatások eredményeit maximálisan tiszteletben tartó és hasznosító, a műemlékvédelem fizikai és társadalmi követelményeit egyaránt figyelembe vevő, esztétikailag magas színvonalú, a természeti környezetbe jól illeszkedő helyreállítás terve, amely most előttünk van, a műemlékvédelem mai helyzetében több mint egy helyreállítási terv a sok közül, ez a magyar műemlékvédelem újjászületésének ígérete.”

Az eddigi fejlesztésekre épülő, de azoktól egyértelműen lehatároltan megvalósuló új attrakcióelemek és szolgáltatások eredményeképpen, a látogató korabeli környezetben szerezhet élményeket. Interaktív, korhű, egyedi eszközök, élményelemek és termékek létrehozásával, az állandó és időszakos programok, a jelképes események megvalósításával központi célunk, hogy a vár XVII. századi hangulatát valóban „életre keltse”. Ezáltal unikális, a versenytársaktól jól megkülönböztethető és a Felső-Magyarországi Várak Egyesületének hálózatba jól illeszkedő, „REG-ÉLŐ” vár turisztikai profil alakul ki. A Nemzeti Kastély- és Várprogramban egyediségét a vár „élővé tétele” alapozza meg.

Célunk, hogy a vár újjáéledése Füzér község és a benne lakók sorsát is a felemelkedés és a közösségek erősödésének útjára vezesse. A közvetlen 3 fős munkahelyteremtés, a számos, közvetetten létrejövő és megmaradó munkahely, a turizmus jótékony gazdasági hatása és a helyi termékek értékesítési lehetőségének növekedése kihatással lesz a Hegyköz és Zemplén térségére is, valamint a jelenlegi üzemeltető szervezetnél 17 fő munkahelyének megtartására. Várunk programja őrizni és élményszerűen hirdetni fogja a vár és magyarok regéit, legendáit, mondáit, meséit valamint ezeket jeleníti meg páratlan történelmi és természeti környezetben.

A fejlesztést követően igazán unikálisnak tekinthető, interaktív, animált programok, interpretációs és látogatómenedzsmentet célzó fejlesztések lesznek elérhetőek, amelyek minden korcsoportnak – családos nyaralók, gyermektelen, “üres fészek” párok, fiatalabb korosztály, osztálykirándulók, iskolás-korú csoportok; idősebb és nyugdíjas korosztály, középkorú párok – maradandó élményeket biztosíthatnak.

Kialakításra kerülnek olyan új elektronikus kipróbálható és látványos eszközök, amelyek egyedi élményt biztosítanak több kor- és – célcsoport – kulturális turizmus résztvevői, elsődleges kulturális motivációjú látogató, öko- és aktív turisták – kerékpárosok – számára, intenzíven kapcsolódva a korábbi digitális tartalmakhoz is: új, interaktív virtuálisan bejárható oktatótér fejlesztés, saját kezűleg elkészíthető lesz a vár inventáriuma, történelmi tudásanyag szerzésének eszköze lesz a virtuális tudástár. Iskolai csoportok számára külön animátori szöveg, múzeumpedagógia készül.

A program konzorciumi formában valósulhat meg. Konzorciumvezető: NÖF Kft.; Konzorciumi támogatásban részesülő tagok – Várgondnok: Füzéri Várgondnokság; Konzorciumi tag:Füzér Község Önkormányzata.

Füzér Vára a Nemzeti Kastély- és Várprogram kijelölt fejlesztési helyszíne a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vagyonkezelésében és Füzér Község Önkormányzati (Konzorciumi Tag) intézményének, a Füzéri Várgondnokságnak (Várgondnok) üzemeltetésében áll. A vár továbbfejlesztése céljából a pályázati felhívás szerint a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ vezetésével (Konzorciumvezető) alapítottak konzorciumot– melyet a Kormány 378/2016. (XII.2.) az egyes központi hivatalok és költségvetési szervi formában működő minisztériumi háttérintézmények felülvizsgálatával összefüggő jogutódlásáról, valamint egyes közfeladatok átvételéről szóló Kormányrendelete értelmében 2016. december 31. napján jogutódlással megszüntetett. 2017. január 1-jétől feladatait a Miniszterelnökség, a Magyar Művészeti Akadémia, illetve a Budavári Ingatlanfejlesztő és Üzemeltető Nonprofit Kft. látja el – ennek megfelelően a konzorciumot ismételten megkötötték jogutódjával a Budavári Ingatlanfejlesztő és Üzemeltető Nonprofit Kft-vel majd a Nemzeti Örökségvédelmi NKft-vel együttműködve tervezik megvalósítani a bemutatott projektet.

Megosztás

ornam