Gyakran Ismételt Kérdések

Hogyan tervezzem látogatásom részleteit?
A Várparkolótól egy erdei sétát követően egy kijelölt gyalogos turista útvonalon lehet eljutni az Alsó Várig, azaz a jegypénztárig. Az ehhez szükséges idő átlagosan 15 perc.  A belépőjegy megvásárlását követően újabb 15 perc szükséges a Felső Várba való bejutáshoz, melyhez fa- illetve sziklalépcső vezet. Ezen lépcső végig fakorláttal ellátott. A településtől a Felső Várig 130 m szintkülönbséget kell leküzdeni.

Hogyan öltözzek a vártúra során?
Füzér Várának terepviszonyait figyelembe véve az erdei sétához elengedhetetlen a zárt lábbeli, illetve hosszabb ruházat viselése. Erre a várhegy kitettsége, az erdei túraútvonal és az esetleges balesetek elkerülése érdekében van szükség.

A Várparkolóba érkezést követően kell–e jegyet vásárolnom, illetve ha igen, mit tartalmaz?
A honlapon feltüntetett árszabás alapján kell parkolójegyet váltani, melyek egyszeri megvásárlást követően egész napra érvényesek és tartalmazzák a parkolóban üzemelő mosdók használatát is.

Kutyával érkeztem a Várparkolóba. Bevihetem a várba?
Az Alsó Várig mindenki felhozhatja kedvencét, azonban mérettől függetlenül a pénztártól már nem lehet tovább vinni őket. A kutyákat kennelekben vagy az Alsó Vár udvarán megkötve lehet elhelyezni a látogatás ideje alatt. A kutyák a sok lépcső megmászása miatt gerincsérvet kaphatnak, a hangos zene és a tömeg megzavarhatja őket, a berendezett termekbe higiéniai okok miatt nem mehetnek be. Az újjáépült Felső Vár területére és termeibe tilos ebet és egyéb más háziállatot bevinni, kivételek ez alól az igazolvánnyal rendelkező vakvezető kutyák! Megértését köszönjük!

Milyen módon juthatok el a Várparkolótól a Felső Várba?
Jelen pillanatban a Felső Várba jutás csak és kizárólag gyalogosan lehetséges. Mozgásukban korlátozott látogatóinknak nehézkes a vár megközelítése, de a jövőbeli tervek között szerepel egy őket segítő kabinos személyi felvonó üzembe helyezése.

Van étkezési lehetőség a várban?
Nincs, a településen van lehetőség élelmiszer vásárlására.

Lehet bankkártyával fizetni a belépőjegy vásárlásakor?
Az Alsó Várban lehetőség van a bankkártyával történő fizetésre, belépőjegy illetve ajándéktárgy vásárlása esetén. Ez a fizetési mód látogatóink minél nagyobb kényelmét szolgálja.

Hol tudok ajándéktárgyakat vásárolni?
Ajándéktárgyakat két helyszínen vásárolhat: a Nagy-Milic Natúrpark Látogatóközpontban (a falu közepén) és az Alsó Várban (a jegypénztárnál).

Lehet éves bérletet vásárolni a várba?
Jelenleg erre nincs lehetőség.

Télen is nyitva tart -e Füzér Vára?
Füzér Vára fűtött termeinek, és működő középkori cserépkályháinak köszönhetően télen is várja látogatóit.

Mit tartalmaz az Alsó Várban megvásárolt belépőjegyem?
A jegy megváltásával lehetősége van a várban lévő kiállítások (6 db) megtekintésére, a pinceszinten keresztül a panorámaterasz (Alsó Bástya) bejárására, illetve a teljes vezérszint (Palotaszárny) megismerésére a Várkápolnával együttesen.
Az információk megszerzésére két mód van: önállóan (interaktív tárlatvezető rendszer), és meghatározott időpontokban induló animált tárlatvezetéssel, továbbá tartalmazza a belépőjegy ár a fotózási díjat és a mosdó használatot is.

Milyen szabályok vonatkoznak rám Füzér Várában tartózkodásom alatt?
Minden hozzánk látogató személyre vonatkoznak a Házirendben lefektetett szabályok, melyekről az alábbi linken tájékozódhatnak: Füzér Várának házirendje Vészhelyzet esetén mindenki köteles a várban tartózkodó személyzetet azonnali módon értesíteni. A füzéri Várhegy szigorúan védett tájvédelmi terület, így semmilyen körülmények között nem szedhetőek és gyűjthetőek az ott élő állat- és növényvilág egyedei.

Csoporttal érkezem a várba. Mik a lehetőségeim?
Létszámtól függően biztosítva vannak különböző kedvezmények csoportok számára, melyek ide kattintva érhetőek el. Nincs lehetőség tárlatvezetési időpont foglalásra, azok előre meghatározott időpontban és létszámkorláttal indulnak! Kérjük a vár látogatásnál vegyék figyelembe, hogy a kiállítások és tárlatvezetés helyszínei a Felső Várban vannak, melyek a Várparkolótól egy erdei gyalogúton 30 perces sétával megközelíthetőek.

Kinek biztosított ingyenes belépés a vár területére?
A vár műemlék, de nem múzeumként működik. Ennek alapján a következő kedvezményeket biztosítjuk:
-Ingyenes a belépés: füzéri lakosoknak, elszármazottaknak, fogyatékkal élőknek (+1 fő kísérő), 6 éven aluliaknak a szükséges iratok felmutatása után a belépés ingyenes.
-Előre bejelentkezés esetén ingyenes: A sajtó munkatársainak, amennyiben a várról kívánnak cikket, riportot megjeleníteni.

70 éves, nyugdíjas látogatóként érkeztem a várba. Kell-e belépőjegyet fizetnem?
Nyugdíjas belépőjegyet 70 év felett nem kell váltania, ingyenesen tekintheti meg a várat.

Milyen nyereményjáték van érvényben Füzér Várához kapcsolódóan?
Minden kedves ide látogató vendég itt készült fényképeit várjuk az alábbi űrlap kitöltésével: https://fuzervara.hu/kepjatek/ A játék szabályairól a következő linken tájékozódhat: https://fuzervara.hu/kepjatek/jatekszabalyzat/

Füzéri vár vagy Füzér Vára?
Füzér Várának újjáépítése óta – 2015-től – ismét az 1676 előtt használt Füzér Vára névvel illetik a várat, ezzel hangsúlyozva annak megújulását, régi fényben való pompázását.

Tervezze meg kirándulását!

Segítségünkkel könnyebb lesz megszerveznie településünkön töltött idejét, hogy az minél szebb élménnyé válhasson az Ön számára!

Megosztás

ornam