Kiállítások

fv_logo_small

A Szent Korona felfedezése

Füzér Várának kincsőrző szerepe és jelentősége számos történelmi eseményhez kapcsolódik, így a Magyar Szent Koronához is. Az újjáépülő vár ma azokat a szokásokat és értékeket őrzi, melyeket őseink hagytak ránk, de több száz évig méltatlanul feledésbe merültek.

A kiállítás során részleteire bontva tekinthetjük meg a Szent Koronát és megismerhetjük múltjának fontosabb állomásait. Részletgazdag magyarázatot kapunk a rajta levő személyekről és arról, hogy milyen szerepet töltenek be hazánk történetében.

A mai technika segítségével „megfoghatjuk” a koronát és kedvünk szerint forgathatjuk, így olyan szemszögből is láthatjuk, ahogyan eddig talán még sosem.

fv_logo_small

Élő Vár Zemplénben

Az egész vár területén jelenleg berendezett bútorok a XVII. századi levéltárakban megőrzött eredeti várleltárak (inventáriumok) alapján készültek el.

Közel száz korabeli bútor tanulmányozása segítette megalkotásuk folyamatát. A legtöbb bútor egykoron helyi mesterek, illetve kassai asztalosok keze munkáját dicsérhette.

Sajnos a vár felégetését követően egyetlen eredeti elem sem maradt ránk, sem fából sem kőből készült darabok, hiszen a tüzet átvészelt kőfaragványok is eltűntek a vár pusztulásának idejében. A REG-ÉLŐ várban minden egyes bútorelem használható, kipróbálható.

fv_logo_small

Kárpát-medence várai

A Kőnig Frigyes Munkácsy díjas képzőművész, grafikus rajzaiból és a „Historia Picta Castellorum” című könyv alapján kiválasztásra került képekből álló kiállítás interaktív térképen, digitális módon kalauzol el bennünket a Kárpát-medencében fellelhető mintegy 3000 várba.

Interaktív térkép segítségével megismerhetjük Kárpát-medence várait. A paravánokon továbbá kiállításra került közel 70 db kép vászonnyomaton, melyek egyedi módon mutatják be az egykori várakat.

Füzér, Siklós, Kisnána és Sümeg, Visegrád, Fiume, Diósgyőr és Eger – ezek mind egy helyen, hát nem szuper?!

fv_logo_small

Füzér pénzei

Hogyan alakult a fizetőeszközök sorsa az idők folyamán? Ebbe enged bepillantást nyerni számunkra a „Füzér pénzei” kiállítás, melynek köszönhetően nem csak eredeti, ásatásokon előkerült éremleleteket láthatunk, hanem másolat példányokat is, melyek ugyan a miskolci Herman Ottó Múzeum gyűjteményéből származnak, de egykoron minden bizonnyal ezekkel is kereskedtek Füzéren. Az érmék világa, ha nem is konkrétan, de sokkal jobban elképzelhetővé teszi számunkra a vár fénykorának egykori mindennapjait.

Lapidárium - kőtár

fv_logo_small

Füzér Vára szokatlanul gazdag és magas színvonalú középkori, valamint reneszánsz kőfaragvány-leletanyaggal rendelkezik.

A kő-tár kiállítás két alapegységre tagolható: az első az Öreg Pincében a vár építéstörténetét kíséri végig, melyen az egyes építési korszakokat egy-egy jellemző kőszerkezet képviseli. Láthatunk itt reneszánsz ablakkeretet, kő ülőfülkét és mérműdarabot is.

Az összeállítás második része a Gerendás Pincében a középkori kőfaragó mesterséggel ismerteti meg a látogatót. Ugyanitt kő ágyú- és puskagolyókat, sőt a Várhegy eredeti lélegzetelállító szikláját is megcsodálhatjuk!

Tervezze meg kirándulását!

Megújult honlapunk segítségével tervezze meg alapjaiban kirándulását! A vár meghódítása nem könnyű feladat, de a bátor nemesek jutalma Füzér REG-ÉLŐ Vára!

Megosztás