FMP-E/2201/4.1/002 CASTLES

A projektről

A projekt célja a határtérségben működő, hasonló célokért tevékenykedő kulturális és turisztikai szervezetek, valamint a határtérségben élő lakosok közötti együttműködés elmélyítése, határon átnyúló partnerség kialakítása közös fesztiválsorozat megvalósítása által.

A két, határtérségben fekvő érintett település – Füzér és Krasznahorka – gazdag történelmi múlttal és kiváló természeti adottságokkal rendelkezik, mindkét falu esetében meghatározó jelentőségű vonzerővel bírnak a várak, amely a projekt keretében megvalósuló rendezvénysorozat egyik központi eleme lesz. A középkori hangulatot megidéző események – a Füzéri várnapi rendezvény és a Krasznahorkai várjátékok – változatos programokat kínálnak minden korosztálynak. A történelmi látványosság mellett nagy hangsúlyt fektetünk a régió gasztronómiájának bemutatására egyrészt a Krasznahorkai várjátékok keretében, másrészt a Füzéren megrendezésre kerülő Pálinkafesztiválkeretében.

A három határon átnyúló hatású rendezvény kiváló alkalmat biztosít arra, hogy erősödjön a nemzetek és régiók, illetve a lakosság közötti együttműködés. A határmenti területek hosszú évtizedes elszigeteltségét követően a határok átjárhatóságának növekedése elősegíti a szomszédos ország kultúrájának, értékeinek megismerését, amelyhez a projekt ingyenes rendezvényei is hozzájárulnak. A projekt hatására a két ország közötti turistaforgalom is várhatóan emelkedik, mivel a rendezvények nem csak a helyi lakosság, hanem a távolabbról érkezők számára is vonzó programot jelentenek.

A program a Via Carpatia EGTC támogatásával valósul meg.

Projektpartnerek

Vezető kedvezményezett: Füzéri Várgondnokság (Magyarország)
Kedvezményezett: Občianske združenie Tri ruže (Szlovákia)
A megvalósítás időszaka: 2022. július 1. – 2022. szeptember 30.
Az Európai Regionális Fejlesztési Alapból elnyert támogatás: 48 744,95 € (a teljes költségvetés 85%-a)
A projekt teljes költségvetése: 57 347,00 €

Az aloldal tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.

Kapcsolódó rendezvény:

Füzér Várnapi rendezvény

2022. augusztus 20.

ornam